top of page

שמן קנולה - האם שמן קנולה בריא?

שמן קנולה מופק מזרעים של צמח הליפתית.

אחת השאלות הנפוצות בהרצאות ובסדנאות שלי הן מה דעתי על שמן קנולה. האם שמן קנולה בריא?


בכתבה הבאה אני רוצה לעשות לכם סדר ולהסביר האם שמן קנולה בריא.




על מנת להבין האם שמן מסוים בריא או לא, אני תמיד מתייחסת לארבעה פרמטרים:

  1. הרכב חומצות השומן של השמן

  2. אופן הכנת השמן - שמשפיע מאד על איכות השמן

  3. האריזה של השמן

  4. הטעם והריח של השמן

אז האם שמן קנולה בריא?

כדי לענות על השאלה נתייחס לארבעת הפרמטרים שציינתי בהקשר של השמן קנולה:


הפרמטר הראשון הוא סוג חומצות השומן שמהן מורכב השמן.

סוג חומצות השומן של שמן קנולה דומה לשמן זית. הוא מכיל אחוז גבוה של חומצות שומן חד בלתי רוויות ולכן הוא טוב ומומלץ.


הפרמטר השני שאליו אני מתייחסת הוא אופן הפקת השמן.

ניתן להכין שמנים בשתי צורות עיקריות - האחד זה שמן בכבישה קרה והשני זה שמן מזוכך.

שמן בכבישה קרה הוא שמן שבהכנה שלו דוחסים את הזרע ויוצא שמן ללא שימוש בטמפרטורות גבוהות וללא תוספת של כימיקלים ולכן כבישה קרה היא שיטת הפקת השמן הבריאה ביותר מכיוון ששמנים בכבישה קרה מכילים ערכים תזונתיים גבוהים וכמות גדולה של נוגדי חמצון.

ולכן, שמן קנולה שנעשה בכבישה קרה הוא שמן בריא.

לעומתו שמן מזוכך מכל סוג שהוא אינו מומלץ.

מכיוון שבתהליך ההכנה של השמן המזוכך הוא מגיע לטמפרטורות מאוד גבוהות ומשתמשים בתהליך ההכנה שלו בחומרים כימיים שאינם בריאים. בתהליך ההכנה של השמן המזוכך כמות נוגדי החמצון יורדת כמעט לאפס.

לכן שמנים מזוככים בכלל אינם בריאים וגם שמן קנולה מזוכך לא בריא.

ככל ששמן מכיל יותר נוגדי חמצון כך הוא איכותי יותר. מכיוון שבתהליך החימום ובעיקר הטיגון של השמן נוצרים בו רדיקלים חופשיים.

הרדיקלים החופשיים אינם יציבים מבחינה כימית ובסופו של דבר הם יוצרים בגוף שלנו מחלות.

לכן נעדיף שהשמן שאנחנו אוכלים יכיל כמה שיותר נוגדי חמצון.

בשמנים בכבישה קרה יש נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) ובשמנים מזוככים - אין.


הפרמטר השלישי שאליו אני מתייחסת הוא הבקבוק שבתוכו נמצא השמן.

שמנים שנמצאים בתוך בקבוק פלסטיק פחות מומלצים.

בפלסטיק יש כימיקלים מזהמים, חלקם נמסים בשמן ולכן הם נכנסים לתוך השמן ואנחנו בעצם אוכלים אותם במהלך הארוחה שלנו ולכן אנחנו אף פעם לא נעדיף בקבוקים של שמן שהם מפלסטיק אלא נעדיף שמן שמאוחסן בבקבוק זכוכית.

זכוכית הוא חומר אינרטי - הוא לא מגיב בכלל עם המזון שנמצא בפנים. הזכוכית לא מפרישה שום כימיקל לתוך המזון.


זאת אומרת אם הגענו עד פה ואנחנו נמצא שמן קנולה שהוא בכבישה קרה ובבקבוק זכוכית על פניו הוא עבר את שלושת הפרמטרים מבחינה בריאותית.


ועכשיו נשאר הפרמטר הרביעי - והוא הטעם והריח.

אז למרות שאומרים שעל טעם ועל ריח אין מה להתווכח אבל על ריח ועל טעם מתווכחים כל פעם 😊

אני יכולה להגיד לכם שמהניסיון שלי שמן קנולה בכבישה קרה בבקבוק זכוכית לא טעים בכלל והריח שלו גם לא טוב.

הוא גם משנה את הצבע של המזון - הוא מאוד מצהיב את המזון, ולכן במבחן התוצאה יש שמן קנולה בריא אבל הוא לא ממש טעים.


אז לסיכום - האם שמן קנולה בריא?

שמן קנולה מזוכך אינו בריא ואינו מומלץ.

שמן קנולה בכבישה קרה בבקבוק זכוכית - בריא. לגבי הטעם והריח - אתם מוזמנים לנסות ולהחליט בעצמכם :)

(מוזמנים לשתף למטה בתגובות)



רוצים לדעת איזה שמן הכי בריא?



 

הכותבת היא צביה דיאטנית קלינית, מרצה בכירה ומנחת סדנאות "החוויה שבהרזיה" לירידה במשקל ואורח חיים בריא משנת 1997

ליצירת קשר: 0546696232 






פוסטים אחרונים

הצג הכול

Opmerkingen


bottom of page