top of page

הפעם לא נדבר על מה שיש בצלחת...אלא על הצלחת עצמה. מידע חשוב על כלי פלסטיק, כלים חד פעמיים, והשפעתם על הבריאות.

עודכן: 25 במאי

בעולם שבו אנחנו עובדים שעות רבות במקום העבודה ובנוסף מרובי מטלות גם בבית, מאד הגיוני שנחפש קיצורי דרך.

בדיוק בשביל זה התעשיה יצרה עבורינו את הכלים החד פעמיים. הם קלים, זולים, נוחים לשימוש והכי חשוב לא צריך לשטוף אותם.

מאד נוח לאפות פשטידה בתבנית חד פעמית וכשהיא מסתיימת לזרוק את התבנית לפח. למי יש זמן, כוח, חשק וסבלנות לשפשף תבניות?!

אז רגע לפני שאתם שולפים את הכלים החד פעמיים - אני רוצה לרכז בפניכם את המידע הכי חשוב על כלים מפלסטיק בכלל וכלים חד פעמיים בפרט - והשפעתם על הבריאות.


במדינת ישראל השימוש בכלים חד פעמיים מאד גבוה מכמה סיבות:

1. אין הגבלה בחוק על ייצור, יבוא או שימוש בכלים חד פעמיים.

2. אין מספיק מודעות בציבור לנזקים של הפלסטיק.

3. בתרבות הישראלית יש הרבה אירוח, חגים וחגיגות.

4. המגזר הדתי שמאגד בתוכו משפחות גדולות ואת נושא הכשרות הוא צרכן משמעותי מאד של כלים חד פעמיים.

כל אלה ביחד מביאים למצב שבו צריכת הכלים החד פעמיים בישראל היא מהגבוהות בעולם ביחס לכמות האוכלוסייה.


המודעות לאורח חיים בריא התפתחה מאד בשנים האחרונות. כולנו מדברים, קוראים ולומדים על בריאות המזון שלנו.

תחום התזונה מדבר על הקשר שבין המזון להשפעותיו הבריאותיות על גופינו. זה תחום רחב, מתחדש ומרתק בפני עצמו.

אך האם נתתם את הדעת על הכלים בהם אנחנו מבשלים, מגישים ואוכלים את המזון?

האם ידעתם שאותו מזון יכול להשפיע בצורה שונה על גופינו כשהוא מתבשל או מוגש בכלי זה או אחר?

בכתבה הבאה אתן לכם ידע שיאפשר לכם לבחור טוב יותר את הכלים שבהם אתם מבשלים, מגישים ואוכלים.


ככלל, תמיד עדיף להשתמש בכלים רב פעמיים מאשר בכלים חד פעמיים.

לכלים החד פעמיים השפעה שלילית ישירה על המזון הנאכל בהם. הם מפרישים כימיקלים מזהמים לתוך המזון ואלה גורמים למחלות.

בנוסף לכלים החד פעמיים יש גם השפעות שליליות עקיפות על איכות הסביבה. השפעות אלה משפיעות ישירות על כולנו:

פסולת של פלסטיק שאינה מתכלה מפרישה כימיקלים ואלה מחלחלים ומגיעים לאדמה ולמים שאיתם אנו משקים ומגדלים את המזון שלנו. כלומר גם בעקיפין המזהמים האלה מגיעים אל המזון שלנו.


מה זה פלסטיק?

פלסטיק הוא שם כולל למגוון רחב מאוד של חומרים סינתטיים מעשי ידי אדם, שאפשר להעניק להם כמעט כל צורה רצויה.

לרוב הם מופקים מנפט גולמי.

בין הסיכונים הבריאותיים שקשורים לפלסטיק ומזון מדברים על:

השמנה

שיבוש פעילות הורמונלית

סוגי סרטן

פגיעה בפוריות

וירידה באינטיליגנציה.

כלים חד פעמיים - והשפעתם על הבריאות
כלים חד פעמיים - והשפעתם על הבריאות

באיזור המגע שבין הפלסטיק למזון יש זליגת מזהמים מכלי הפלסטיק אל המזון או השתיה הנמצאים בתוכו והם אלו שגורמים לתופעות הללו.

הגורמים שמגבירים מאד את זליגת המזהמים מהפלסטיק למזון או לשתיה הם: חימום, קרינת uv, טלטול, שומן וחומציות.


לפיכך ריכזתי לכם כמה המלצות פרקטיות:

לא מוזגים מזון חם או שתיה חמה לכלי פלסטיק!!!!!!!

ניילון נצמד לא נועד לחימום.

לא קונים מים מינרלים שעמדו בשמש. לא שותים מים מינרלים ששכחתם ברכב ביום קיץ חם.

מזון חם שמאוחסן בכלי פלסטיק ומובל ברכב תוך כדי טלטול יכיל כמות רבה עוד יותר של כימיקלים מזהמים.

לא מומלץ לאחסן שמן בבקבוקי פלסטיק (שימו לב שהשמנים הבריאים והאיכותיים נמכרים בבקבוקי זכוכית או מתכת).

לא מומלץ לאחסן מזון חומצי בכלי פלסטיק.

ככל שהפלסטיק זול יותר כך יש סיכוי גבוה יותר למצוא בו חומרים שליליים. (למשל הקופסאות פלסטיק שאתם מקבלים כשאתם קונים מזון מבושל או בשרים בחלק מרשתות השיווק)

לא מומלץ להשתמש בשקיות מניילון/פלסטיק שמכניסים לתוכן מזון ואופים בתנור.

לחימום מזון במיקרוגל - מומלץ להשתמש בכלי זכוכית ולא פלסטיק.

לתמ"ל (תחליפי חלב לתינוקות) הכי בטוח להשתמש בבקבוקי זכוכית.

כלים חד פעמיים מנייר מכילים בחלקם הפנימי שכבה דקיקה של ניילון. זאת הסיבה שלא מומלץ בכלל להשתמש בהם עם מזון או שתיה חמים.

לא לאפיה, לא למזון חם להגשה ולא לשתיה חמה כפי שנהוג במקומות רבים.

למקום העבודה אני ממליצה לכם בחום להביא כוס זכוכית רב פעמית.

אין לכם ברירה ואתם נאלצים להשתמש בתבניות חד פעמיות?

תבניות אלומיניום עדיפות על פני תבניות נייר משום שתבניות הנייר מצופות כאמור מבפנים בניילון זול שמפריש חומרים אל המזון. וכפי שאמרתי בהתחלה, כלים רב פעמיים הכי בטוחים לשימוש. מבין הכלים הרב פעמיים המומלצים ביותר הם כלי פיירקס (זכוכית) או נירוסטה. אלה נחשבים לחומרים שאינם מזהמים את המזון.


וכמו שאומר הפתגם: אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו, אני אומרת: תסתכל בצלחת, תסתכל במה שיש בצלחת ואז תאכל בתיאבון ולבריאות.



כלים מפלסטיק - והשפעתם על הבריאות
כלים מפלסטיק - והשפעתם על הבריאות

הכותבת היא צביה דיאטנית קלינית, מרצה בכירה ומנחת סדנאות 26 שנים.


 



Comments


bottom of page