אם היו שולחים אותי לאי בודד ואומרים לי קחי איתך רק מזון אחד - הייתי בוודאות בוחרת בטחינה.
טחינה היא אחד המזונות האהובים עליי ביותר!
תמיד, בכל יום בשנה, יש לי במקרר צנצנת טחינה.
טחינה היא מזון על. הטחינה היא אחד המזונות המומלצים ביותר על פי עקרונות התזונה הים תיכונית.
והסיבה לכך היא שהשומשום הוא אחד הזרעים הכי מזינים בטבע.
הטחינה מהווה מקור עשיר לחלבונים, פחמימות, סיבים תזונתיים, שומנים טובים (רוב השומן שבטחינה מגיע מחומצות שומן חד בלתי רוויות שמפחיתות את הסיכון למחלות לב וכלי דם ובעלות תכונות אנטי דלקתיות), ויטמינים ומינרלים.
גרעיני השומשום שומרים על הערכים התזונתיים הגבוהים הטבעיים והעשירים אותם ספגו מהאדמה בה גדלו. ולכן טחינה מספקת לגוף כמויות גבוהות של סידן, ברזל, מגנזיום, אבץ, אשלגן, ויטמין B1 וויטמין E והיא מכילה גם נוגדי חמצון ופיטוסטרולים - סופר פוד של ממש.
אבל, האם כל הטחינות בריאות באותה מידה? ממש לא.
יש הבדל גדול ומשמעותי בין הטחינות השונות שתמצאו בשוק.
בסרטון הבא אני עושה לכם סדר כדי שתבינו מה ההבדלים בינהן ואיזו טחינה היא הטחינה הכי בריאה ומומלצת לכל המשפחה:
אמיין ואסווג כאן את סוגי הטחינות השונות לפי קבוצות כאשר אני מתחילה מהקבוצה הכי פחות בריאה ומתקדמת לקבוצת הטחינות הכי בריאה:
הסוג הראשון של הטחינות - שהוא הסוג הכי פחות בריא: אלה הן הטחינות האולטרה מעובדות
אם הגעת עד כאן בלי לדעת מה הוא מזון אולטרה מעובד - ניתן לקרוא על זה כאן
את הטחינות האולטרה מעובדות נפגוש בסופר במדפים ליד שאר הסלטים האולטרה מעובדים השונים כגון: סלט חומוס, סלט כרוב במיונז וכדומה. אם נקרא את רשימת הרכיבים שלהם נראה שפרט לשומשום הן מכילות שמן, מלח וכימיקלים ולכן אינן מומלצות.
2. הסוג השני של הטחינות - הן הטחינות הגולמיות
בחזית הטחינה יהיה כתוב טחינה גולמית או טחינה גולמית משומשום טהור וברשימת הרכיבים (שאותה הכי חשוב לקרוא) של הטחינות הגולמיות תראו: 100% שומשום.
3. הסוג השלישי של הטחינות - הן הטחינות הגולמיות מהשומשום המלא
ברשימת הרכיבים של טחינה גולמית משומשום מלא יהיה כתוב: 100% שומשום מלא.
שומשום מלא הוא שומשום שמכיל גם את הקליפות של השומשום. כלומר גרעיני השומשום נטחנו בשלמותם ביחד עם הקליפות. מדוע זה עדיף? מכיוון שהרבה מאוד ערכים תזונתיים נמצאים דווקא בקליפה ולכן טחינה גולמית משומשום מלא היא הטחינה הבריאה ביותר.
היום ניתן למצוא בכל סופר שכונתי מגוון די רחב של טחינה גולמית משומשום מלא של חברות רבות. אז איך נדע איזו מהן היא הטחינה הכי בריאה?
כדי לענות על השאלה הזאת צריך לסובב את המוצר ולבדוק את טבלת הערך התזונתי שנמצאת בחלקו האחורי של המוצר - ניתן לקרוא עליה כאן
כדי להשוות בין הטחינות השונות על המדף ולבחור את הטחינה הכי בריאה עליכם להשוות שני ערכים תזונתיים:
הראשון הוא כמות הסידן והשני הוא כמות הנתרן.
הטחינה הכי בריאה היא הטחינה שמכילה כמה שיותר סידן וכמה שפחות נתרן.
סידן הוא אחד המינרלים החשובים ביותר לבריאות העצם בכל מחזור החיים.
לצורך ההמחשה וההשוואה:
לגבי סידן - בטחינה גולמית משומשום טהור (סוג 2) יש 100 מ"ג סידן בכל 100 גרם טחינה. ולעומתה בטחינה גולמית משומשום מלא (סוג 3) נוכל למצוא 600 מיליגרם סידן בכל 100 גרם טחינה ואפילו יותר מזה: 700, 800 ואפילו עד 900 מ"ג סידן ל 100 גרם טחינה. כלומר פי 6 עד פי 9 יותר סידן בטחינה גולמית משומשום מלא בהשוואה לטחינה גולמית משומשום טהור - באותו נפח של טחינה.
לגבי נתרן - נתרן נמצא במלח. ככל שהטחינה מכילה כמות גדולה יותר של מלח כך יופרש יותר סידן מהגוף שלנו דרך הכליות. ולכן קראו את טבלת הערך התזונתי והעדיפו טחינה שמכילה כמה שפחות נתרן. מתחת ל 30 מ"ג נתרן זאת כמות מצוינת.
4 . הסוג הרביעי והמומלץ ביותר של הטחינות הוא טחינה גולמית משומשום מלא בצנצנת זכוכית.
מדוע הכלי שבו מאוחסנת הטחינה כל כך חשוב?
רוב הטחינות (גם הגולמיות משומשום מלא) שיש בסופרים הרגילים מאוחסנות בתוך מיכלי פלסטיק. בפלסטיק יש כימיקלים מזהמים. חלק גדול מהכימיקלים המזהמים מסיסים בשומן. טחינה היא מזון שעיקרו שומן - טחינה מכילה 58% שומן. לכן הכימיקלים הללו מסיסים לתוך הטחינה ואנחנו אוכלים אותם.
לכן מומלץ לאכול טחינה שמאוחסנת בתוך צנצנת מזכוכית. זכוכית היא חומר שאינו מגיב עם חומרים אחרים: היא לא מפרישה שום חומרים לתוך המזון שהיא באה איתו במגע, כלומר היא לא מפרישה כימיקלים לתוך המזון - וזה כמובן בריא יותר.
היכן ניתן לקנות טחינה גולמית משומשום מלא בצנצנת זכוכית? התשובה היא בחנויות טבע.
אני אופטימית ומאמינה שככל שהדרישה אליהן תעלה במהלך השנים הקרובות כך הן יגיעו גם לרשתות הסופרים השונות שנוח לנו יותר להגיע אליהן.
כמה טחינה מומלץ לאכול ביום?
לשאלה הזאת אין תשובה אחת שמתאימה לכולם.
טחינה, כאמור היא מזון עשיר בשומן ולכן מבחינת החלוקה לאבות מזון ההתייחסות אל טחינה היא שטחינה שייכת לקבוצת השמנים.
מנת שמן אחת היא חצי כף טחינה גולמית (או כף טחינה לאחר שנמהלה במים).
כמה מנות שומן עליך לאכול ביום? את זה תוכל הדיאטנית לומר לך במסגרת יעוץ תזונתי אישי.
לסיכום - הטחינה הבריאה ביותר היא טחינה שעומדת בשלושת הקריטריונים הבאים:
1. טחינה גולמית משומשום מלא
2. טחינה שמכילה כמה שיותר סידן וכמה שפחות נתרן (לפחות 700 מ"ג סידן ופחות מ 30 מ"ג נתרן ב 100 גרם מוצר)
3. טחינה שנמכרת בצנצנת זכוכית (ולא במיכל מפלסטיק).
לבריאות!
איך בוחרים טחינה בריאה - היא דוגמה אחת קטנטנה מתוך התוכנית המעולה "החוויה שבקנייה" - התוכנית המלאה לקניה בריאה בסופר לכל המשפחה.התוכנית מכילה סדרה של 17 סרטונים מקצועיים שיגלו לכם את כל הסודות - נכס יקר לכם ולבני משפחתכם.
הכותבת היא צביה דיאטנית קלינית, מרצה בכירה ומנחת סדנאות "החוויה שבהרזיה" לירידה במשקל ואורח חיים בריא משנת 1997
Comments