אני מרבה לדבר בשבחה של השיבולת שועל בהרצאות ובסדנאות שלי. ואז אני שמה לב שהרבה אנשים שואלים את השאלה שנראית לי כל כך בסיסית: "איך מכינים דייסת שיבולת שועל טעימה?" אז מסתבר שהיא ממש לא ברורה להרבה אנשים ולכן החלטתי לרכז את כל התשובות לשאלות הנפוצות ביותר על שיבולת שועל בכתבה הבאה.
כל מה שרציתם לשאול על שיבולת שועל ולא היה לכם את מי...מרוכז כאן - אז בואו נתחיל:
מה זה שיבולת שועל?
שיבולת שועל היא סוג של דגן. שני שליש ממנה הם פחמימות. שם נפוץ נוסף שלה הוא קואקר.
למה שיבולת שועל כל כך בריאה?
שיבולת שועל עשירה בויטמינים, במינרלים (מקור עשיר למגנזיום), בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים. הסוג העיקרי של הסיבים התזונתיים שבה הם סיבים מסיסים שעוזרים לאזן את רמות הסוכר והכולסטרול בדם. זאת גם הסיבה שהיא מומלצת לצריכה על ידי ארגוני בריאות.
האם שיבולת שועל מתאימה לאנשים שרוצים לרדת במשקל?
כן. מתאימה מאד! וזאת בזכות התכולה הגבוהה של הסיבים התזונתיים שבה.
הסיבים התזונתיים סופחים נוזלים. כבר בקיבה הסיבים סופחים אליהם את הנוזלים, מתנפחים וגורמים ללחץ על דפנות הקיבה. הלחץ הזה הוא תחושת השובע שאנו מרגישים. מכיון ששיבולת שועל גורמת במידה רבה לשובע ניתן לאכול ממנה בכמות שאינה מופרזת ובכל זאת לשבוע.
ושאלת השאלות, איך מכינים דייסת שיבולת שועל (קוואקר) טעימה?
הכנת הדייסה מאד קלה וזה כשלעצמו יתרון גדול. היא גם מתאימה לאנשים שנמצאים שעות רבות במקום העבודה מכיון שקל מאד להכין אותה גם במטבח המשרדי כי אינה דורשת בישול.
קבלו סרטון קצרצר שהבת שלי הכינה כדי להסביר איך היא מכינה את הדייסה שלה:
אופן ההכנה:
שמים בקערית מזכוכית 3 עד 5 כפות של שיבולת שועל דקה.
מכסים אותה בנוזלים בכמות של כוס בערך (אפשר להשתמש במים או בחלב או בתחליפי חלב למינהם כמו חלב סויה ואפשר גם להוסיף חצי מים חצי חלב או יחס אחר שאתם רוצים). כמות הנוזל תלויה במידת הסמיכות שאתם אוהבים את הדייסה שלכם. אוהבים אותה דלילה יותר? הוסיפו עוד נוזל. להכין את הדייסה המושלמת עבורכם זה עניין של ניסוי ותהייה, אחרי 2-3 פעמים תגיעו למינון המועדף עליכם.
ניתן להמתיק את הדייסה בדרכים שונות: סוכר, דבש, סילאן, קינמון או שימוש בפירות טריים או יבשים.
לגבי בישול הדייסה ניתן לעשות זאת בשלוש דרכים: האחת - לחמם במיקרוגל כדקה. השנייה כחלק מהנוזל ניתן להשתמש במים רותחים. והשלישית - לבשל בסיר תוך כדי בחישה.
לבחוש ולהגיש.
האם יש רעיונות לגיוונים מעניינים לדייסה?
בהחלט! ניתן להוסיף לדייסה אגוזים ושקדים טבעיים למינהם גרוסים, שבורים או שלמים.
ניתן להעשיר את טעמה על ידי שימוש בפירות טריים, קפואים או יבשים.
ניתן לגוון את טעמה עם קקאו או קינמון.
ויש אנשים שמעדיפים את הדייסה בגרסה מלוחה על ידי תיבול במלח.
האם ילדים אוהבים דייסת שיבולת שועל?
כן!!!!! מאד!!!
הרבה אנשים חושבים שילדהם לא אוהבים דייסת שיבולת שועל כי מעולם לא ניסו. כשתתחילו להתנסות בדייסה בעצמכם הציעו לילדים ותופתעו לגלות שרוב הילדים מאד אוהבים.
לאיזה שימושים נוספים מתאימה השיבולת שועל חוץ מלדייסות?
שיבולת שועל נפלאה להסמכת מרקים, לפשטידות, לקציצות, לעוגיות, להכנת גרנולה, להכנת חטיפי בריאות בבית, וגם סתם כך בתוך יוגורט.
איך משלבים את השיבולת שועל במתכונים הקיימים והאהובים עלינו במטבח?
בקלות רבה.
פשטידות - כל מתכון של פשטידה שמכיל קמח או פירורי לחם ניתן להחליף בכמות זהה של שיבולת שועל דקה. תתפלאו איך הפשטידה יוצאת רכה ונימוחה הרבה יותר.
קציצות - קחו את המתכון האהוב עליכם והחליפו את פירורי הלחם בשיבולת שועל דקה באותה כמות, גם כאן תתפלאו איך הקציצות יוצאות רכות וטעימות הרבה יותר.
להסמכת מרקים - ניתן להוסיף למרק כף של שיבולת שועל דקה, לערבב ולהוסיף עוד לפי מידת הסמיכות הרצויה.
איפה קונים שיבולת שועל?
שיבולת שועל ניתן לקנות בכל חנות סופר מקומית ולא רק בחנויות טבע כפי שהרבה אנשים חושבים.
האם יש סוגים שונים של שיבולת שועל?
גרעיני השיבולת שועל נמכרים בשתי צורות עיקריות: גסה ודקה (עדינה, אינסטנט).
למה משתמשים בשיבולת שועל גסה (עבה) ולמה בדקה?
השיבולת שועל הגסה משמשת בעיקר להכנת גרנולה.
השיבולת שועל הדקה משמשת להכנת דייסות, פשטידות ולהסמכת מרקים.
קניתי בטעות שיבולת שועל גסה (עבה). האם לא ניתן להכין ממנה דייסה?
הכניסו אותה למעבד מזון, לחצו כמה לחיצות על הסכין החותך ותקבלו שיבולת שועל דקה.
האם שיבולת שועל מכילה גלוטן?
לא. שיבולת שועל אינה מכילה גלוטן. אבל חלק גדול מהשיבולת שועל הנמכרת לנו מכילה חשש להימצאות גלוטן מכיון שהיא גדלה בסמוך לשדה שבו גדל דגן אחר שמכיל גלוטן או שבאותו מפעל שבו היא מטופלת יש דגנים נוספים שמכילים גלוטן. מסיבות אלה לא נכתב עליה שאינה מכילה גלוטן.
יחד עם זאת ניתן למצוא היום בשוק סוגים מסוימים של שיבולת שועל שגודלו וטופלו בסביבה מתאימה ולכן אין חשש שיכילו גלוטן והם נמכרות תחת ההתוויה של ללא גלוטן.
האם שיבולת שועל כשרה לפסח?
לא, שיבולת שועל היא חמץ.
איפה ניתן למצוא מתכונים למאכלים שמכילים שיבולת שועל?
בכל רחבי הרשת תוכלו למצוא שפע של מתכונים עם שיבולת שועל.
כפי שהסברתי ניתן גם לשדרג מתכונים אהובים עליכם על ידי החלפה של פירורי לחם למשל בשיבולת שועל
בדף המתכונים שלי תמצאו מתכונים רבים למאכלים שציינתי פה בקישור הבא: https://www.zviadiet.co.il/recipes
לבריאות!
אוהבים מתכונים בסרטונים? הצטרפו לערוץ היוטיוב שלי:
הכותבת היא צביה דיאטנית קלינית, מרצה בכירה ומנחת סדנאות "החוויה שבהרזיה" לירידה במשקל ואורח חיים בריא משנת 1997.
Comments